Kuchnia




Jak wybrać blat kuchenny ?

Blat kuchenny to miejsce najbardziej eksploatowane w kuchni, narażone na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, obicia, rysy i plamy. Codziennie narażony na różne warunki eksploatacji takie jak: rozlewanie, ścieranie, krojenie, wpływ wysokiej temperatury. Dlatego powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na wygląd i urodę blatu ale przede wszystkim na materiał, z którego został wykonany, głównie jego twardość oraz wytrzymałość. Blat ma być solidny i odporny, szczególnie na zarysowania oraz na uderzenia (np. spadające garnki, sztućce, które nie powinny powodować uszkodzeń i odkształceń blatu) jak również na zaplamienia, wysoką temperaturę, parę wodną i wilgoć. Powinien być także łatwy w utrzymaniu. Oczywiście nasz blat jednocześnie musi być estetyczny i elegancki, a także współgrać z ogólną kompozycją kuchni.

Obecnie na rynku mamy dostępne różne rodzaje blatów:

LAMINOWANE- najtańsze i najchętniej wybierane, wykonane z płyty wiórowej, pokrytej warstwą laminatu, wykończone listwą PVC lub zaokrąglone fabrycznie. Bardzo duży wybór kolorów i wzorów, dobrze imitują kamień, drewno, metal i wiele innych wzorów czy też materiałów z których mógł by być wykonany. Do wyboru w wersjach matowych, półmatowych, połysk. Łatwe w utrzymaniu i odporne na temperaturę do 180C ale nie można na nich kroić (szczególnie na płytach w połysku,). W miejscach cięc i łączeń musi być dobrze zabezpieczony przed wodą, inaczej zacznie pęcznieć. Raz uszkodzona powierzchnia czy poprzez zarysowanie czy też napęczniała jest nie do naprawienia.

Kuchnia z blatem laminowanym

CERAMICZNE - płytę wiórową (powinna być wodoodporna!!!) pokrywamy płytkami ceramicznymi. Ciekawy i stosunkowo niedrogi rodzaj blatu, który możemy wykonać nawet samodzielnie, gdyż płytki dzięki małym gabarytom są proste w dopasowaniu. Taki blat podkreśli klasyczny, tradycyjny styl kuchni. Niestety mogą one pękać i ulegają zarysowaniem. Problemem jest również utrzymanie w czystości fug pomiędzy płytkami.

BETONOWE - powstają z mieszanki cementu, żwiru, piasku i wody. Blat po dodaniu pigmentu, kruszywa marmurowego lub piasku kwarcowego ładnie się przebarwia. Jest wytrzymały, trwały, i tani. Dostępne są modele malowane lub pokryte żywicą. Jednak wtedy trzeba je zaimpregnować. Lity blat wymaga zbrojenia i jest bardzo ciężki. Można wybrać wersję lżejszą, zbudować zbrojenie i oblać je cienką warstwą betonu.

Kuchnia z blatem betonowym

KAMIENNE - efektowne i eleganckie, ale i drogie są blaty z kamienia: granitu, marmuru i trawertynu. Tańsze od kompozytowych, ale mniej praktyczne. Kamień może być podatny na zabrudzenia, więc warto go zaimpregnować głownie przed działaniem wody. Rysy i uszkodzenia można zeszlifować samemu przy pomocy kamienia szlifierskiego. Najlepszy do wyrobu blatów jest granit, odporny na zabrudzenia, temperaturę i uszkodzenia mechaniczne, nie wchłania tłuszczu. Jest najchętniej wybierany jako materiał na kamienny blat. Można na nim ubijać mięso, kroić i stawiać gorące naczynia bez ryzyka uszkodzenia blatu. Marmur będzie kruchy i może ulegać przebarwieniem np. od czerwonego barszczu lub wina. Obróbka blatów kamiennych jest trudna, trzeba to robić w specjalnych zakładach i precyzyjnie spasować blat na miejscu. Wymaga także solidnie wykonanych mebli, gdyż są bardzo ciężkie.

Kuchnia z blatem kamiennym

KOMPOZYTOWE (np. corian lub staron) - drogie ale praktycznie niezniszczalne, robi się je na bazie białych płyt laminowanych lub MDF, pokrywając je 6-16 mm warstwą kompozytu - mieszanki mineralnej zlepionej spoiwem akrylowym oraz pigmenty. Dostępne w każdym kształcie i w wielu wzorach i kolorach, można je frezować, a na łączeniach nie widać spoin. Niezwykle trwałe, odporność na uderzenia, zarysowania, zaplamienia, chemikalia, wilgoć, wysoką temperaturę. Nawet jeśli uda się je zarysować, można powierzchnię zeszlifować bez konieczności demontażu blatu. Blaty kompozytowe przyjmują temperaturę otoczenia, więc są przyjemne w dotyku, łatwo je utrzymać w czystości.

DREWNIANE - bardzo miłe dla oka, naturalne, wykonane zazwyczaj z drewna drzew liściastych, a więc z drewna bukowego, dębowego, a także z wielu gatunków drewna egzotycznego takiego jak mahoń, ipe, iroko, specjalnie zaimpregnowane (zaolejowane, polakierowane lub pokryte melaminą). Ostatnio modne są blaty klejone. Proces klejenia likwiduje naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się tak jak drewno lite. Blaty drewniane są dość trwałe i odporne, można je wielokrotnie odnawiać - drewno zaolejowane wystarczy przetrzeć papierem ściernym, a następnie ponownie pokryć warstwą oleju, jest ciepłe w dotyku. Trzeba jednak uważać, by takiego blatu nie narażać na mechaniczne uszkodzenia i na wysokie temperatury - drewno jest palne, a gorące naczynia mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia.

Kuchnia z blatem drewnianym

SZKLANE - wykonywane na zamówienie ze szkła klejonego (dwie tafle przedzielone dwiema warstwami folii) lub hartowanego. Bardzo odporne i efektowne i bardzo drogie. Podobnie jak stalowe, wymagają dokładnego wycierania, by nie pozostawały smugi. Tego typu blaty robi się wyłącznie na zamówienie. Grubość i długość blatu ze szkła klejonego jest nieograniczona, w przypadku hartowanego grubość zaczyna się od 10 mm. Blaty charakteryzują się bardzo wysoką trwałością, twardością kamienia, odpornością na zarysowania, stłuczenie, wilgoć, wodę, zaplamienia. Ze szkła można wykonać również blaty kolorowe: hartowane jest również trwałe - może być matowe (piaskowane lub satynowane).

Kuchnia z blatem szklanym

STALOWE - to jedne z najdroższych, idealnie komponujących się w nowoczesnej kuchni blatów, blacha stalowa grubości ok. 3 mm przytwierdzona jest do płyty wiórowej lub pilśniowej. Wykazują dużą odporność na wszystkie rodzaje działań. Trzeba jednak taki blat wycierać starannie do sucha, bo mogą pozostawać brzydkie zacieki. Łączy się je prostopadle lub skośnie. Maksymalna długość to długość płyty, a grubość około 30-40 mm.

Oświetlenie w kuchni

 


Jakie oświetlenie do kuchni ?

Kuchnia jest miejscem dosyć szczególnym, ponieważ to właśnie w niej spędzamy znaczną część dnia. To pomieszczenie bardzo często stanowi niejako serce domu, bo w niej spożywa się wspólne posiłki i często spotyka ze znajomymi na herbatce. W małych mieszkaniach często także pełni funkcję jadalni. Ponieważ w kuchni wykonuje się wiele czynności oświetlenie znajdujące się w niej nie powinno ograniczać się tylko do jednego punktu świetlnego w centralnej części sufitu.

Prawidłowo dobrane oświetlenie powinno spełniać trzy istotne warunki:
  • barwa światła powinna być odpowiednia do otoczenia
  • całe pomieszczenie powinno być równomiernie oświetlone
  • powinna się w nim znajdować odpowiednia ilość światła

Ponieważ w kuchni znajduje się wiele sprzętów kuchennych i mebli ciężko uzyskać równomierne oświetlenie. Szafki czy półki powieszone nad blatem blokują dostęp światła z lampy sufitowej. Z tego powodu kuchnia powinna być oświetlona co najmniej kilkoma punktami świetlnymi przez co zmniejszy się strefa miejsc słabo oświetlonych.

Oświetlenie kuchni

W kuchni powinny być conajmniej dwa źródła światła. Oświetlenie górne sufitowe oraz oświetlenie stref roboczych (blatów itp.). Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie oświetlenia LED. Do dyspozycji mamy żarówki LED oraz takzwane stripy czyli taśmy LED. Oświetlenie LED cechuje duża energooszczedność oraz efektywność zastosowań. Pozatym stosując paski LED możemy użyć kontrolera RGB co pozwala nam na praktycznie nieograniczony wybór barwy światła np. na codzień kuchnia oświetlona na biało a na prywatke z przyjaciółmi wybieramy np kolor niebieski lub zmienne kolory).

Oświetlenie kuchni

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami dużej kuchni połączonej z jadalnią warto zastanowić się nad zainstalowaniem lampy wiszącej bezpośrednio nad stołem jadalnianym. Nad stołem niewielkich rozmiarów w zupełności wystarczy pojedyncza lampa, jeśli stół jest większy dobrym rozwiązaniem będzie powieszenie dwóch, a nawet trzech lamp.

 


Jaką wybrać płytę kuchenną ?

Podstawowym pytaniem, które w takiej sytuacji trzeba sobie zadać, to jakiego typu instalację mamy w kuchni ? Jeżeli gazową, kupujemy płytę z podłączeniem do gazu. Jeśli nie mamy gazu, a mamy instalację elektryczną, mamy do wyboru płytę ceramiczną bądź indukcyjną. Nie wszędzie jednak da się ją zamontować, bo wymaga trójfazowej instalacji elektrycznej. W przypadku, kiedy mamy niewystarczający przydział mocy - nie można używać sprzętów elektrycznych które pobierają dużo prądu. Możemy jednak postarać się o zwiększenie tego przydziału w zakładzie energetycznym ale to nie takie proste.Gdy okaże się, że nie możemy wykorzystać instalacji gazowej ani elektrycznej, wyjścia są dwa: możemy podłączyć butlę z gazem płynnym lub przerobić instalację.

PŁYTY GAZOWE są obecnie bardzo atrakcyjne wzorniczo, a także coraz bezpieczniejsze. Również atrakcyjna wydaje się ich cena, eksploatacja tańsza niż w przypadku płyt ceramicznych a nawet indukcyjnych, dlatego mają one swoich zwolenników. Wielu z nich twierdzi również, że potrawy ugotowane na wolnym ogniu znacznie lepiej smakują. Przy zakupie płyty gazowej najważniejsze jest sprawdzenie, czy ma ona zabezpieczenie przeciwwypływowe, które odetnie nam gaz, gdy zgaśnie płomień (np. gdy wykipi nam płyn z garnka). Płyty bez zabezpieczenia pod żadnym pozorem NIE KUPUJMY!!! Urządzenie powinno mieć również automatyczną zapalarkę w pokrętle, to ułatwi nam załączanie, bez używania zapałek. Płyty gazowe najczęściej posiadają cztery palniki: jeden mocno grzejący, dwa średnie i jeden mały. Na rynku dostępne są również płyty dwu, trój, a nawet pięciopalnikowe. W niektórych modelach jeden z palników ma podwójny lub potrójny wieniec płomienia, tzw. turbo - przez co ma zwiększoną moc. Płyty podpalnikowe płyt gazowych najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, szkła ceramicznego w różnych kolorach. Niejednokrotnie można spotkać także płyty gazowe emaliowane, stylizowane na klasyczne, które doskonale wkomponują się w kuchnię rustykalną. Dużą uwagę należy zwrócić także na ruszty stalowe lub żeliwne. Najpraktyczniejsze są jedno, dwu lub trzyczęściowe, chociaż ten pierwszy jest niewygodny do mycia, ale najbardziej stabilny. Łatwe do utrzymania w czystości będą na pewno ruszty pojedyncze jednak tu znowu możemy się spotkać z problemem niestabilności garnków na takim ruszcie.

Płyta gazowa

ELEKTRYCZNA PŁYTA GRZEJNA to płyta z żeliwnymi palnikami elektrycznymi, które mają postać płytek grzejnych, pod nimi znajdują się zazwyczaj spiralne grzałki. W przypadku tych płyt również wyróżniamy pola standardowe i szybko grzejne. Płytki grzejne zaopatrzone są niekiedy w termowyłącznik. Moc płytek elektrycznych jest regulowana od 1 do 6. Płyty tego rodzaju wychodzą już z użycia. Zastępują je ceramiczne płyty grzejne. Zarówno płyty ceramiczne jak i indukcyjne są wygodnymi, prostymi w obsłudze i nowoczesnymi urządzeniami. Pola grzejne płyty ceramicznej zaznaczone są na ceramicznym elemencie, który jest odporny na obciążenia, a zarazem ma gładką i płaską powierzchnię, dlatego też łatwo utrzymać taką płytę w czystości. Poszczególne modele różnią się od siebie szybkością nagrzewania pół. Najszybciej pełną moc grzejną uzyskują pola, które wyposażone są w grzałkę halogenową. Wolniejsze są pola, w których elementem grzejnym jest spirala, osiągają pełną moc grzejną po 15, a czasem po 8 sekundach. Każda płyta może posiadać pola różniące się od siebie w rozmiarach pola (małe, standardowe, poszerzone). Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością do przewodzenia ciepła. Są wyposażone w automatykę gotowania, rozpoznawanie naczyń. Powierzchnia wokół pól grzejnych podczas gotowania pozostaje chłodna - nie ma niebezpieczeństwa oparzenia.

Płyta elektryczna

PŁYTA INDUKCYJNA
Wizualnie płyta indukcyjna nie różni się od płyty ceramicznej. Zasada działania jest jednak inna. Ciepło wytwarzane jest dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej. Element grzejny działa tylko wtedy, kiedy stoi na nim garnek. Rozgrzewa się jedynie dno, czyli dokładnie to miejsce, które powinno. Płyta pozostaje chłodna, dzięki temu płyty indukcyjne są bardzo bezpieczne w użytkowaniu. Oczywiście aby pole elektromagnetyczne mogło zostać wytworzone, potrzebny jest nam garnek, który przyciąga magnes. Niestety zwykłe, emaliowane garnki odpadają, dno nawet lekko się nie nagrzeje. Zwolennicy tego typu płyt uważają, że niektóre posiłki (np. z warzyw) przyrządzane na płycie elektrycznej zachowują więcej wartości odżywczych, bo są krócej gotowane niż na gazie. Zarówno płyty ceramiczne, jak i indukcyjne najczęściej wyposażone są w panel sensorowy czyli dotykowy. Dzięki tej funkcji można korzystać z automatyki gotowania (gdy potrawa zaczyna wrzeć, płyta obniża temperaturę), rozpoznawania garnka czy też z pamięci kolejnych etapów gotowania. To bardzo ułatwia i uprzyjemnia gotowanie.

Płyta indukcyjna

 


Jaki wybrać piekarnik ?

Zaczynamy nasze rozważania od wyboru rodzaju piekarnika. Na rynku obecnie dostępne są dwa rodzaje urządzeń: gazowe i elektryczne. Obecnie od gazowych raczej się odchodzi i większość producentów poleca piekarniki elektryczne, jako idealnie sprawdzające się w każdej kuchni. Zastanowić się należy także, gdzie będzie umiejscowiony piekarnik. Jeżeli pod płytą, możemy zakupić komplet urządzeń (piekarnik + płyta), z tym, że w większości przypadków sterowanie jest umiejscowione na piekarniku (również do płyty) i takich urządzeń już nie rozdzielimy. Takie rozwiązanie ma swoją zaletę - cenę, która na pewno będzie niższa, niż w przypadku zakupu dwóch oddzielnych urządzeń. Mimo wszystko zaleca się jednak kupowanie płyty i piekarnika osobno, dlatego, że w każdym momencie będziemy mogli je zainstalować w dwóch różnych kątach naszej kuchni, a w przyszłości wymienić tylko jedno z urządzeń np. w przypadku awarii. Piekarniki są sterowane w dwojaki sposób, manualnie - za pomocą pokręteł (głównie w piekarnikach rustykalnych i retro) oraz elektronicznie - panel również ma pokrętła (często chowane) oraz wyświetlacz.

Na komfort korzystania z piekarnika wpływa także sposób otwierania jego drzwiczek. Te otwierane z przodu (drzwiczki w dół) są najczęściej spotykanym rozwiązaniem i bardzo praktycznym. Producenci proponują również otwieranie na bok, również wygodne, a także wysuwany wózek piekarnika, nowatorskie rozwiązanie, które pozwala kontrolować potrawy na różnym poziomie pieczenia ale już przy wyciąganiu wypieku niekoniecznie jest godne polecenia. Dostępne są również piekarniki z windą otwierane poprzez opuszczenie spodu na dół. Rozwiązanie to umożliwia dostęp do potrawy z trzech stron bez potrzeby zbliżania się do rozgrzanych elementów. Ostatnio pojawiły się również piekarniki zintegrowane ze zmywarką (zmywarka na sześć kompletów, a piekarnik w granicach 38 litrów) lub tosterem, piekarniki podwójne, z szufladą do podgrzewania naczyń.

Piekarnik

DOSTĘPNE FUNKCJE PIEKARNIKÓW

Grzanie dolne - do tradycyjnego pieczenia oraz do zrumieniania od spodu, do odgrzewania wilgotnych ciast (z masą na górze) lub do pizzy, do przygotowywania potraw zanurzonych w wodzie

Grzałka górna - do opiekania i zrumieniania potraw

Grzanie górne/dolne z termoobiegiem - funkcja przydatna do pieczenia ciasta, pizzy, suszenia grzybów lub owoców

Grzanie górne/dolne - pieczenie od góry i od dołu równocześnie, klasyczny sposób ale sprawdza się podczas pieczenia prawie wszystkich potraw

Grill - umożliwia grilowanie potraw, kiełbasek, zapiekanek, szaszłyków itp. (mały grill, duży grill)

Grill z termoobiegiem - przydatny do przygotowywania pieczeni z mięsa

Rożen obrotowy - do przygotowywania całego kurczaka, indyka itp.

Rozmrażanie - pozwala na delikatne rozmrażanie głęboko zamrożonych mięs, pieczywa, ciasta przy pomocy wentylatora.

Termoobieg 3D - idealny do pieczenia ciast, ciasteczek i pizzy na trzech poziomach jednocześnie.

Funkcja Pizza - do przygotowania głęboko zamrożonych potraw, takich jak frytki czy pizza.

Podgrzewanie naczyń - funkcja ocieplania naczyń od 30°C do 65°C, pozawala zachować idealną temperaturę serwowanych potraw.

Podtrzymywanie ciepła - przydatna podczas przygotowywania wielodaniowego posiłku, utrzymuje odpowiednią temperaturę potrawy.

Szybkie nagrzewanie - pozwala w bardzo krótkim czasie osiągnąć wysoką temperaturę piekarnika.

Pieczenie w niskiej temperaturze - powolne pieczenie, idealne do przygotowywania wszelkich delikatnych mięs, mięso staje się bardziej soczyste i miękkie.

Grzanie intensywne - świetne efekty przygotowania potraw chrupiących na spodzie,a soczystych na wierzchu np. sernik.

Pieczenie parowe - pieczenie potraw za pomocą pary w zakresie temperatur od 30 do 100C, zdrowsze i lżejsze niż tradycyjne pieczenie.

Mikrofala - może być używana osobno (do podgrzewania) lub w połączeniu z tradycyjnym pieczeniem (co skraca czas pieczenia).

HydroBaking - do przygotowywania potraw chrupiących, a jednocześnie soczystych, np. ryb, ciast, chleba, pieczenie bez wysuszania.

Samoczyszczenie - system samodzielnego oczyszczania się piekarnika, np. pyroliza, wszystkie zanieczyszczenia zostaną usunięte w temperaturze 500C, zamieniają się w popiół łatwy do usunięcia.

Termosonda - mierzy temperaturę wewnątrz potrawy gwarantując prawidłowe wypieczenie mięsa lub ciasta.

Automatyka wagowa - wybieramy wagę i rodzaj potrawy, piekarnik dobiera rodzaj i temperaturę pieczenia.

Funkcje bezpieczeństwa (ważne zwłaszcza przy dzieciach): Zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem - zabezpieczenie blokuje wszystkie funkcje piekarnika, dziecko nie włączy urządzenia, a ni nie zmieni nastawionych wcześniej funkcji.

Zabezpieczenie otwarcia drzwi - blokada uniemożliwiająca otwarcie drzwiczek piekarnika przez dziecko.

Automatyczny wyłącznik - piekarnik pozostawiony bez nadzoru wyłączy się samoistnie po upływie określonego czasu.

Wskaźnik zalegania ciepła - wskaźnik informuje o temperaturze panującej wewnątrz piekarnika.

Chłodny front drzwi piekarnika - specjalna izolacja i konstrukcja frontu chroni przed przypadkowym oparzeniem.

Warto też wybrać sprzęt w klasie energetycznej A. Klasa oznacza ilość zużytej w ciągu roku energii przez urządzenie w porównaniu z urządzeniem standardowym, którego zużycie jest określone przepisami. Dla piekarników najczęściej spotykaną klasą, a zarazem najwyższą jest właśnie A, natomiast najrzadziej występuje C, jest to zarazem najniższa klasa dla tego typu sprzętu.

Kolejną ważną informacją odnośnie piekarnika jest jego pojemność i rozmiary. Im większa tym lepsza. Najmniejsze piekarniki dostępne na rynku mają nawet 23 litry, co za tym idzie, ich gabaryty są niewielkie. Największe potrafią pomieścić nawet 85 litrów. Standardowe piekarniki mają rozmiary ok. 60 x 60 x 60 cm. Piekarniki kompaktowe (z funkcją mikrofali, tradycyjne lub parowe) są gabarytowo najmniejsze. Mogą mieć szerokość nawet do 90 cm, głębokość od 35 do ok. 60 cm, natomiast łączy je wysokość ok. 45 cm.

Rozróżniamy także kilka rodzajów prowadnic w piekarnikach. Popularne, najbardziej klasyczne, to prowadnice wytłaczane - podczas użytkowania może wystąpić problem z wysunięciem lub wsunięciem blachy, łatwo zarysować także piekarnik i blachę. Bardzo wygodne są prowadnice drabinkowe, można je zdemontować i umyć, a także teleskopowe - blacha jest umieszczona na ruchomych prowadnicach, które wytrzymują nawet kilkanaście kilogramów, pozwalając w całości wysunąć blachę bez konieczności zdejmowania jej z prowadnic. Bardzo dobrą kontrolę potraw na każdym poziomie zapewnia wózek.

 


Jaką wybrać lodówkę ?

Lodówka pod zabudowę idealnie komponuje się z meblami, stanowi ich integralną część. Na takie rozwiązanie decydujemy się najczęściej podczas projektowania kuchni całkiem nowej, od początku, np. kupując nowe mieszkanie. Jeśli zmieniamy tylko starą lodówkę na nową, raczej poszukamy wolnostojącego sprzętu, gdyż w innym wypadku będziemy musieli dokupić także szafkę do zabudowy, a to dodatkowy koszt. Lodówka pod zabudowę jest jedną z mniejszych więc jeżeli zależy nam na pojemności, to również zastanówmy się nad zakupem wolnostojącej.

Pojemność chłodziarek czy chłodziarko-zamrażarek wolnostojących może być przeróżna. Najwięcej produktów żywnościowych zmieści nam się oczywiście do typu Side by Side. Przy wyborze wielkości trzeba także wziąć pod uwagę liczbę osób stołujących się w domu. Jeżeli w ciągu tygodnia wszyscy domownicy jedzą poza domem, a wspólne posiłki spożywają tylko w weekendy, duża lodówka nie jest im potrzebna. Nie jest ona także niezbędna osobie mieszkającej samotnie. Przyjmuje się, że na jedną osobę wystarczy chłodziarka o pojemności 120 - 130 litrów plus na każdą następną kolejne 30 litrów, i odpowiednio ok. 60 litrów zamrażarki, chociaż to już zależy od ilości mrożonek, które robimy.

Chłodziarki (lodówki) to urządzenia jednodrzwiowe. Zazwyczaj mają mały zamrażalnik ale nie jest to reguła. Chłodziarko-zamrażarki (lodówko-zamrażarki) natomiast posiadają już dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna część stanowi chłodziarkę, druga zamrażarkę. I tutaj kolejny wybór przed nami: możemy wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe lodówko-zamrażarki z komorą zerową (tzw. komorą świeżości), w której panuje temperatura od +0,5°C do +3°C, a wilgotność wynosi 50-90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, którą można tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej lodówce.

Lodówka

Podczas wyboru chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki powinniśmy zwrócić uwagę na kilka podstawowych, a wygodnych dla nas elementów. Trudno znaleźć obecnie na rynku tego typu sprzęt, który nie posiadałby drzwi do obustronnego montażu. Często drzwi są wyposażone w specjalny zawias, który sam domyka nam lodówkę, ewentualnie włącza się alarm gdy lodówka pozostaje otwarta dłużej niż dwie minuty. Sama konstrukcja półek również powinna być dla nas ważna. Mamy do wyboru druciane (można składać ale trudniej utrzymać je w czystości) lub szklane, często pokryte powłoką antybakteryjną. Dobrym rozwiązaniem jest podwieszana półka do przechowywania butelek. Wszystkie dodatkowe półki na drzwiach lodówki powinny mieć możliwość zmiany wysokości oraz położenia. Bardzo pomocna jest półka wstępnego mrożenia, gdzie można bez opakowań mrozić np. pierogi, tak by się nie posklejały.

Lodówka

Na rynku dostępne są także lodówki, które są podzielone na różne strefy chłodzenia. Oznacza to, że na innym poziomie możemy przechowywać np. nabiał w nieco wyższej temperaturze, niż produkty łatwopsujące się w strefie zerowej (Fresk Control, Fresk Zone, Extra Cold, Vita Fresk). Inną rzeczą jest posiadanie przez urządzenie dwóch agregatów, pozwala sterować oddzielnie temperaturą chłodziarki i zamrażarki. Wyjeżdżając na wakacje możemy zostawić załączoną zamrażarkę, całkowicie wyłączając chłodzenie. Coraz więcej lodówek posiada także wkłady izolujące, utrzymujące niską temperaturę w urządzeniu prze określony czas przy braku prądu. Przydatne jest też automatyczne odmrażanie (za pomocą wentylatora lub No Frost, Frost Free) ale w większości przypadków dotyczy tylko chłodziarki. Dodatkiem już niekoniecznie niezbędnym do urządzeń, o których mowa, są dozowniki lodu i zimnej wody lub naszych ulubionych napojów, barki pozwalające bez otwierania drzwiczek lodówki wyciągnąć schłodzoną butelkę, a nawet wbudowany monitor LCD. Lodówki pobierają prąd przez całą dobę, warto więc zwrócić uwagę na ich klasę energetyczną. Najmniej energii pobiera urządzenie w klasie A++, więcej o 15% lodówka w klasie A+, natomiast 40% więcej w klasie A.

 


Jak wybrać zmywarkę ?

Urządzając nową kuchnię nie zapomnijmy przewidzieć miejsca dla zmywarki. Zamiast stać przed zlewozmywakiem kilkadziesiąt minut dziennie, wystarczy nałożyć brudne naczynia do zmywarki i włączyć odpowiedni program. Resztę zrobi za nasz maszyna, a nam po zakończeniu programu, pozostanie wyciągnąć czyste naczynia ze zmywarki i poukładać je na półkach. Ponadto w ten sposób oszczędzamy pieniądze. Zmywarka zużywa znacznie mniej wody i energii, by umyć tę samą ilość naczyń, co my, myjąc ręcznie. Średnie zużycie wody przez zmywarkę, to ok. 15 litrów i 1 kWh energii, co daje nam koszt ok 1zł za jedno zmywanie. My w tym czasie wylejemy 30 litrów wody, nie mówiąc o potrzebnej na ten cel energii i naszych chęciach. Zwróćmy również uwagę na dokładność mycia. Ludzkie dłonie są w stanie znieść maksymalnie temperaturę 40C, podczas gdy woda w zmywarce osiąga nawet 70C. Wysuszone naczynia, dzięki specjalnym środkom nabłyszczającym, będą wyglądać jak nowe, czego nigdy nie osiągniemy myjąc ręcznie.

Zmywarka

Podejmując decyzję o zakupie zmywarki, zwróćmy uwagę na jej gabaryty. Do wyboru mamy dwa rozmiary zmywarek, szerokości 45 cm oraz 60cm. Ta mniejsza (pomieści ok.6-10 kompletów naczyń) dedykowana jest dla tych, którzy na codzień mają niewielką ilość naczyń do zmycia. Dla tych, na których codziennie czeka góra brudnych naczyń proponujemy wybór większej zmywarki (12, 13 kompletów). Wejdzie do niej więcej naczyń o dużych gabarytach jak np. garnki, czy patelnie. Pozostałe wymiary zmywarki raczej są zbliżone do siebie tj ok. 85 wysokości i 60 głębokości. Oba typy można kupić w wersji z panelem odkrytym (przyciski na zewnątrz) lub z panelem zakrytym (przyciski widoczne po otwarciu zmywarki).

Zmywarka

Warto przyjrzeć się również programom, jakie posiada wybrana przez nas zmywarka. Powinna ona mieć co najmniej podstawowe programy (temp 50-65°C):

ZMYWANIE WSTĘPNE - do przyschniętych, niełatwo usuwalnych zabrudzeń, program pozwala namoczyć i usunąć większe resztki jedzenia, czas trwania ok. 15 min.

EKONOMICZNY (ECO) - program zużywający mniej wody i energii w temp. ok. 50C ale dłuższe pranie naczyń nawet 120-140 minut.

NORMALNY - do naczyń normalnie zabrudzonych, średnia temperatura waha się pomiędzy 50C -70C, czas ok. 90 min.

INTENSYWNY - dla bardzo zabrudzonych naczyń, płukanie wstępne w temeraturze ok 50C, zmywanie 60C i ponowne płukanie oraz nabłyszczanie w 70C.

KRÓTKI - program skrócony, szybkie zmywanie, przeznaczony do lekko zabrudzonych naczyń.

BIO - do naczyń wrażliwych na wysoką temperaturę. Dodatkowo warto aby zmywarka miała programy dodatkowe: (wykonywane w temperaturze 35-75C)

PÓŁ ZAŁADUNKU - 0.5 wsadu, pozwala zmniejszyć ilość energii i wody do wielkości załadunku.

EKOLOGICZNY - małe zużycie wody i detergentów.

AUTO - program automatyczny.

OPÓŹNIONY START - pozwala opóźnić rozpoczęcie zmywania od 3 do 12 godzin w zależności od modelu.

ELEKTRONICZNY SENSOR - wskazuje, który program będzie najodpowiedniejszy dla ilości i stopnia zabrudzenia naszych naczyń.

Jak w przypadku innych urządzeń AGD, zmywarki występują w 7 klasach energetycznych, od A do G, przy czym zmywarka o klasie A jest energooszczędna. Różnica pomiędzy klasami wynosi 12%, co przy porównaniu klasy A i D wynosi 36%. Podobną skalę mamy przy klasach zmywania i suszenia, również A jest najlepsza. Równie ważny jest poziom hałasu zmywarki, mierzony w decybelach (dB). Jeżeli urządzenie hałasuje w granicach 40 dB zaliczane jest do cichych. Ma to znaczenie przy kuchniach otwartych, połączonych z innym pomieszczeniem, np. salonem. Pamiętajmy też, aby zmywarka podłączona była do gniazdka z bolcem, tzw uziemieniem, to ochroni urządzenie przed spaleniem w przypadku awarii sieci elektrycznej.

 

Powrót do sklepu